(advertentie)
<a href=''><div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div></a> <a href=''><div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div></a>

Nieuws

28 maart 2018

Persbericht

INWONERS OVERIJSSEL BEPALEN GENOMINEERDEN CULTUURPRIJS OVERIJSSEL 2018

Voor het vijfde jaar op rij wordt eind dit jaar de Cultuurprijs Overijssel uitgereikt. Voor de daadwerkelijke uitreiking op donderdag 4 oktober in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, moeten eerst personen of groepen genomineerd worden. Wie dat zijn? Dat bepalen de inwoners van Overijssel. Tot 23 april kunnen zij hun favorieten voor zowel de Cultuurprijs als de Talentprijs Overijssel doorgeven via www.cultuurprijsoverijssel.nl.


Publiek medebepalend
Het publiek bepaalt net zoals eerdere jaren dus niet alleen zijn of haar favoriet, maar kan ook zelf kandidaten aandragen. Dat kan online tot 23 april 2018, via www.cultuurprijsoverijssel.nl. Daarna bepaalt de jury welke drie namen genomineerd worden voor de Cultuurprijs en de Talentprijs Overijssel 2018.

Cultuurprijs en Talentprijs Overijssel 2018
Alle disciplines op het gebied van kunst en cultuur komen in aanmerking. Architectuur, amateurkunst, beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, muziek, fotografie, film, theater en letteren. Van belang is dat het werk inspirerend is en dat het een culturele en sociale waarde heeft voor Overijssel.

De genomineerde persoon of groep heeft in het afgelopen cultuurseizoen een uitzonderlijke kwalitatieve prestatie geleverd. De genomineerde persoon of groep moet in Overijssel wonen, er gevestigd zijn of uit Overijssel afkomstig zijn.

De Talentprijs is een stimuleringsprijs voor beginnend talent uit Overijssel, dat in het afgelopen cultuurseizoen een bijzondere prestatie heeft geleverd.

De jury
De jury bestaat dit jaar uit interim-voorzitter Wim Fiselier, Peter Schoof, Anne Riemersma, Kees Schafrat, Wilja Jurg en Marianne van de Steeg.

Winnaars 2017
In 2017 won rappersduo Rico en Sticks de Cultuurprijs. Rico en Sticks zijn al jaren actief en nog steeds razend populair. Met zorgvuldige geformuleerde raps geven ze een haarscherp commentaar op de populaire cultuur. De raps en geluidscollages die zij maken leggen op een bijzondere en samenhangende manier de verbinding met muziekstromen.

Het negenjarige pianotalent Evander Eijsink uit Hengelo won de Talentprijs. Een nog kleine jongen, met een groot talent. Niet omdat hij zo goed een moeilijk stuk kan spelen, maar omdat bij hem de muziek van binnenuit komt. De jury was onder de indruk van zijn talent! 

Het ontstaan
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Sinds vorig jaar is er ook een samenwerking met NDC mediagroep. Want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is medebepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel. 

Column Inga Tjapkes

Programmamaker RTV Oost

Ruim 180 artiesten, kunstenaars, theatergroepen en musici zijn de afgelopen weken door inwoners van Overijssel genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel 2018. Dat op zich is al een succes, afgezet tegen de ongeveer 50 genomineerden vorig jaar. De inschrijving is geopend tot en met 23 april. De jury krijgt er een flinke kluif aan. 

Winnaars
Vorig jaar won het rappersduo Rico & Sticks de Cultuurprijs 2017. De Talentprijs werd in de wacht gesleept door de jonge pianist Evander Eijsink. Dat was tijdens de 4e editie in Hardenberg. Schrijver Özcan Akyol, cabaretier en muzikant André Manuel en componist/dirigent Carl Wittrock gingen hen voor. Herman Finkers won de eerste Oeuvre-prijs, die wordt alleen incidenteel uitgereikt.

Van longlist naar 3 genomineerden
Na de sluitingsdatum van 23 april voor zowel de Talent- als de Cultuurprijs, maakt de jury een zogenoemde longlist en gaat deze zomer nadenken over wie er op de shortlist moet staan. Zodra die bekend is kunt u opnieuw stemmen. Er zijn dan drie genomineerden voor elke prijs: de Talentprijs en de Cultuurprijs. Die worden bekendgemaakt in een speciale uitzending. Zo kunt u de genomineerden beter leren kennen en uw uiteindelijke keuze maken. 

Over de spelregels is de jury duidelijk: de genomineerde persoon of groep heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd, het werk is inspirerend en is het van waarde voor onze regio.

Kunst en cultuur in brede zin
Alle disciplines op het gebied van kunst en cultuur doen mee: architectuur, amateurkunst, beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, muziek, fotografie, film, theater en letteren.

De prijs wordt ‘gedragen’ 
De Cultuurprijs Overijssel wordt door meerdere partijen samen georganiseerd, RTV Oost, De Stentor, De Twentsche Courant Tubantia werken samen met het Prijs Bernhard Cultuurfonds in Overijssel om cultuur en kunst te waarderen. Omdat ‘cultuur verbindt, trots creëert’ en zo belangrijk is voor de identiteit van onze samenleving.

Komende vijfde uitreiking is gepland in Steenwijk, in de Meenthe op 4 oktober.