(advertentie)
<a href=''><div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div></a> <a href=''><div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div></a>

Nieuws

5 oktober 2017

Persbericht

Rico en Sticks winnen Cultuurprijs Overijssel 2017 en Evander Eijsink wint Talentprijs Overijssel 2017

Hardenberg – Rico en Sticks mochten vanavond in Theater de Voorveghter in Hardenberg de Cultuurprijs Overijssel 2017 in ontvangst nemen. Naast het rappersduo stond het negenjarig pianotalent Evander Eijsink, winnaar van de Talentprijs Overijssel 2017. Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten, reikte de prijzen uit.  

  

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het avondvullende programma heeft Hardenberg met trots laten zien welke creatieve, rijke, culturele bodem ze hebben in de regio Hardenberg. Een grote verscheidenheid aan veelzijdige kunstenaars, artiesten en andere creatievelingen hebben hun bijzondere talent laten zien. Jan Maarten Veurink, directeur van Theater de Voorveghter: “Wij zijn trots dat Hardenberg dit jaar de Cultuurprijs Overijssel mocht organiseren. We hebben in samenwerking met Bart Jansen en Ilona Kevelham een creatief programma samengesteld rond het thema ‘blijf spelen’. Het was een fantastische avond!”

De winnaars, 
rappersduo Rico en Sticks en Evander Eijsink, werden gekozen aan de hand van de publieksstemming en een deskundige jury. Dit jaar bestond de jury uit de commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten, Wim Fiselier (ArtEZ), Peter Schoof (RTV Oost), Anne Riemersma (Hedon), Kees Schafrat (boekhandel Broekhuis) en Wilja Jurg (Raad van Cultuur).

Grootmakers van het genre hiphop en rap
Rico en Sticks hebben het genre hiphop en rap groots gemaakt. Niet alleen in Overijssel, ook daarbuiten. Daarbij prijst de jury hun betrokkenheid bij maatschappelijke projecten. De jury zegt het volgende over de winnaars van de Cultuurprijs: “Met zorgvuldige geformuleerde raps geven ze een haarscherp commentaar op de populaire cultuur. De raps en geluidscollages die zij maken leggen op een bijzondere en samenhangende manier de verbinding met muziekstromen. Na al die jaren is het rappersduo nog steeds ontzettend populair. Rico en Sticks gingen door waar Opgezwolle ophield. Deze prijs is dan ook meer dan verdiend!” 

Een nog kleine jongen, met een groot talent
De jury is erg gecharmeerd van het negenjarige pianotalent uit Hengelo. Een nog kleine jongen, met  een groot talent. Niet omdat hij zo goed een moeilijk stuk kan spelen, maar omdat bij hem de muziek van binnenuit komt. De jury zegt over de winnaar van de Talentprijs het volgende: “Evander is nog zo jong, maar ook al zo groots in zijn kunnen. We zijn als jury erg onder de indruk van zijn talent! We hopen dat Evander zo door blijft gaan, zodat hij ooit ook de Cultuurprijs van Overijssel in de wacht komt slepen.” 

Uitreiking terugkijken bij RTV Oost
RTV Oost zendt op vrijdag 6 oktober en zondag 8 oktober de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel 2017 uit. Op vrijdagavond 6 oktober van 22.00 uur tot 23.00 uur en op zondag 8 oktober in OverUIT de Kunst om 12.35 uur en 's avonds om 17.20 uur, 18.20 uur en 19.20 uur.

Het ontstaan
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Sinds dit jaar is er ook een samenwerking met Boom uitgevers. Want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is medebepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel. 

Column Peter Snijders

burgemeester Hardenberg

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten reikt op donderdag 5 oktober in het fraaie en altijd gezellige Theater De Voorveghter in Hardenberg de jaarlijkse Cultuurprijs Overijssel uit. Het belooft een memorabele avond te worden. Niet alleen door de zes culturele Overijsselse iconen die genomineerd zijn, maar ook door de inhoud van het programma op de avond van de uitreiking. 

Theater de Voorveghter heeft in samenwerking met Bart Jansen en Ilona Kevelham een creatief programma samengesteld rond het thema ‘blijf spelen’. Toen zij mij enthousiast vertelden over het programma moest ik denken aan de beroemde woorden van Apple-oprichter Steve Jobs. Hij sloot in 2005 een gedenkwaardige speech op de Stanford University af met de woorden: stay hungry, stay foolish. 

Aan creatieve honger geen gebrek tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel en de Talentprijs Overijssel. Tijdens het avondvullende programma op 5 oktober laten we met trots zien welke creatieve, rijke, culturele bodem we hebben in de regio Hardenberg. Een grote verscheidenheid aan veelzijdige kunstenaars, artiesten en andere creatievelingen laten hun bijzondere talenten zien. Creatief producer Bart Jansen met Hardenbergse roots zei het heel mooi: “Hardenberg heeft een sterke kiemkracht. Hier komt creativiteit tot bloei.” 

Ik herken dat volledig. In Hardenberg is er volop ruimte om gewoon te doen wat je hart je ingeeft. Alleen staan we er niet zo bij stil dat door deze spirit er buitengewoon fraaie dingen gebeuren. Dat is niet alleen op cultureel vlak zo, ook op economisch en maatschappelijk vlak kennen we een groot creatief en innovatief vermogen. We bieden volop ruimte voor grensverleggende ontwikkelingen.

De genomineerden voor de Cultuurprijs Overijssel en de Talentprijs Overijssel hebben hun wortels in het nuchtere Overijsselse land. Zij hebben hun talenten ten volle benut en zijn uitgevlogen naar de rest van de wereld. En toch blijven ze verbonden aan onze nuchtere fraaie streek waar ruimte is om jezelf te zijn en waar ruimte is om je te blijven ontwikkelen. 

We zijn trots dat Hardenberg de Cultuurprijs Overijssel dit jaar mag organiseren. 

Ons credo is: blijf spelen. Stay hungry, stay foolish.

 

Peter Snijders

Burgemeester Hardenberg

Column Bart Jansen

creatief producent

Waar ik loop is van nu af aan een weg
(Fragment uit Vandaag ben ik gaan lopen - Paul de Munnik)

Ergens halverwege 2016 benaderde theatermaker Ilona Kevelham mij met de vraag haar te ondersteunen bij het samenstellen van een cultuurprogramma bij de uitreiking van de Cultuurprijzen in 2016 in onze thuisstad Zwolle. We doken samen op het programma en de regie en nog steeds ben ik trots op alle artiesten en de strakke montage die er één vloeiend geheel van maakten. Ik vond het dan ook direct heel verleidelijk toen we door Theater De Voorveghter werden benaderd om ook een creatieve prijsuitreiking op maat te maken in Hardenberg; de gemeente waar ikzelf opgroeide. Vanuit de overtuiging dat Hardenberg het in zich heeft, doken Ilona en ik dit keer onder in creatief Hardenberg en raakten geïnspireerd door de bonte verzameling zittenblijvers, uitvliegers en nieuwkomers die we tijdens de vierde editie van de Cultuurprijs Overijssel het podium bieden. Wat er anders is dan vorig jaar? Voor ons zo ongeveer alles. Samen met alle dansers, beeldbouwers, technici, musici, theatermakers en al die andere betrokkenen vlechten we namelijk spelenderwijs een voorstelling in elkaar zonder precies te weten waar we zullen uitkomen. Nieuwsgierig en op goed gevoel banen we een pad dat pas onder onze voeten ontstaat. Al koersend verschijnen plots veelbelovende combinaties en ideeën, we lopen tegen muren op, maar klimmen er gezamenlijk weer overheen. Zo bouwen we samen vastberaden aan een heel nieuw verhaal waarin zonder precies te weten wat het ons uiteindelijk te vertellen heeft. Spannend? Zeker. Dus gun ons en het verhaal nog een maandje speeltijd!

Bart Jansen – creatief producent

Foto: Erik Franssen

Column Peter Schoof

Hoe ruikt de Cultuurprijs Overijssel?

Vakmanschap is meesterschap staat er op het blikje bier dat ik net heb geopend. 
En dat al sinds 1615.

In dat vijftiende jaar van de zeventiende eeuw werd in Frankrijk de chocoladedrank bij officiele audienties bij de Franse koning ingevoerd. “Rijk van smaak met een aangename bitterheid en een volle afdrank” zal deze Lodewijck XIII, bijgenaamd de Rechtvaardige, ongetwijfeld ook gevonden hebben. De schilder Peter Paul Rubens voltooide in dat jaar Het ongeloof van Thomas. En Heinrich Bach, organist en componist, werd geboren. Beide heren hebben de Overijsselse Cultuurprijs nooit ontvangen.

Muziek en schilderkunst, beide disciplines komen op het gebied van kunst en cultuur voor de prijs in aanmerking. Net als dans, fotografie of schrijven. Daar was de jury het snel over eens.

Maar in hoeverre is een kunstwerk inspirerend en heeft het een een culturele waarde voor Overijssel?

Ja dat is een moeilijke maar wel essentiele vraag.

Hoe ruikt Overijssel?
Ruikt Het Twentse ros anders dan een Chinese panda?
Smaakt het water in de Zwolse stadsgracht anders dan dat in New York?

Ik ben componist, zegt het talent.
Ik kijk niet naar de tijd. Ik oefen wanneer ik dat wil.
Ik oefen totdat ik het stuk af heb.
Dat is het.

De meester zegt: 
Het is teruggeven aan de maatschappij. 
Je ziet gewoon dat als je jongeren zo benadert, dat ze en een goede identiteit hebben want ze werken bij de kunstenaars plus ze krijgen vakmanschap. 

Vakmanschap is meesterschap.
We weten het al sinds 1615.

De Overijsselse cultuurprijs ruikt dit jaar voor mij naar lassen.

Peter Schoof

Column Ton Henzen

redacteur Boom uitgevers Nieuwsmedia

Cultuur snuiven

We reden wat doelloos rond op een middag die regenachtig begon, maar aan het eind werd omlijst met een temperatuur waarvoor we naar Frankrijk waren gekomen. We passeerden een indrukwekkende muur, een prachtige entree die werd gemarkeerd door een imposant ijzeren hekwerk en een aureool van oude bomen, vlekkerige platanen die nieuwsgierig over de muur keken. Chateau Chamarande. Nooit van gehoord. 

We parkeerden de auto buiten de muur en liepen over het lange voorname middenpad naar de hoofdingang van het chateau. Dat bleek ingericht als expositiecentrum. De Franse kunstenaar Robert Combas had het uit 1603 daterende kasteel omgetoverd in een modern landhuis vol kunstzinnige uitingen. Bij de ingang werden we vriendelijk begroet. Het Frans met accent was aanleiding om een in het Engels gesteld programma tevoorschijn te halen. We wilden betalen, maar de vriendelijke jongedame schudde met haar hoofd. Gratuit. En met een joyeus gebaar van haar arm onderstreepte zij de culturele gastvrijheid.

Vreemd, bijna bizar dat we ver van huis plotseling aan Halbe Zijlstra moesten denken, een vorige staatssecretaris van cultuur die met zichtbaar genoegen de bezem door de naar zijn oordeel vermolmde en luie kunstensector had gehaald.

Fransen houden van cultuur, het is onze tweede adem, hield een statige meneer ons voor die waarschijnlijk onze verraste gezichten over de gratis toegang tot een machtige expositie had gezien.

Hier had Halbe Zijlstra moeten zijn. De adel is al een eeuw vertrokken en achtereenvolgende eigenaren hebben kasteel en uitgestrekt park in royale harmonie met elkaar verder ontwikkeld. Een tot de verbeelding sprekende symbiose van natuur en cultuur. Waar je de late zomerzon kan opsnuiven naast kleurrijke creaties van Robert Combas. 

Cultuur is waar je onverwacht mee in aanraking komt. Het is een heilige plicht van overheden, maar ook van particuliere initiatiefnemers om deze ontmoetingen als balsem voor de ziel te bevorderen. Bijvoorbeeld door een culturele prijs uit te schrijven.

Ton Henzen
Redacteur Boom uitgevers Nieuwsmedia

Column Jan Maarten Veurink

directeur Theater de Voorveghter

Trots

Wat was ik trots toen ik hoorde dat Hardenberg dit jaar gastheer mocht zijn voor de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel. Als geboren en getogen Hardenberger weet ik als geen ander welke krachten, originaliteit en talent de Hardenbergse gemeenschap heeft.

De Voorveghter is er voor en door de Hardenbergers. Wij spreken dan ook niet van “ons” theater, maar van “Uw” theater. Natuurlijk stellen ons ten doel jaarlijks een aantrekkelijk professioneel aanbod te presenteren. Maar wat daarnaast voor ons en ons bestaan nog véél belangrijker is, is dat elke Hardenberger met groot of klein talent welkom is in de Voorveghter om zijn of haar Kunsten te vertonen. Van de hele kleintjes op de podiumdagen van het basisonderwijs tot de Hardenbergse senioren oudere jongeren van bijvoorbeeld Het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor.

Wat is het een genot om zoveel mensen te zien bloeien en stralen op het Hardenbergs Toneel. Het gaat er niet alleen om hoe goed je bent. Het gaat om het spelen, de ontdekkingstocht, het samen genieten, de spanning voelen, je afvragen of het allemaal wel gaat lukken, mensen verwonderen en na het ‘doen’ een prachtig applaus in ontvangst te nemen.

Ik weet dat dit niet alleen in De Voorveghter het geval is, maar ook op de vele andere podia die onze gemeente rijk is. We vullen elkaar aan en dat maakt de culturele voedingsbodem vruchtbaar. 

Juist om dit alles ben ik er trots op dat we op 5 oktober al dit Hardenbergs talent een Overijssels podium kunnen geven!

Jan Maarten Veurink

Directeur Theater de Voorveghter

Nieuws

15 juli 2017

Persbericht

GENOMINEERDEN CULTUURPRIJS OVERIJSSEL 2017 BEKEND

De genomineerden voor de Cultuurprijs en de Talentprijs Overijssel 2017 zijn bekend. Voor de Cultuurprijs komen Rico en Sticks, Siegfried Woldhek en Ronald A. Westerhuis in aanmerking. Voor de Talentprijs zijn de kanshebbers: Jeangu Macrooy, Evander Eijsink en Marieke Nijkamp.

Op donderdag 5 oktober worden de prijzen uitgereikt in Theater de Voorveghter in Hardenberg. Het publiek kan vanaf aanstaande maandag, 17 juli 2017, stemmen op hun favoriet via www.cultuurprijsoverijssel.nl. Stemmen kan tot 1 september.

Nominaties Cultuurprijs 
De jury heeft de volgende drie nominaties gekozen voor de Cultuurprijs:

Rico en Sticks, rappersduo uit Zwolle. Vormden tussen 1998 en 2007 samen met DJ Delic de rapformatie opgezwolle. Vorig jaar werd hun derde studioalbum ‘Eigen Wereld’ uit 2006 verkozen tot 'Het Hardste Hiphop Album van de Lage Landen'. Samen met Typhoon gaven ze op 9 december 2016 de tot nu toe grootste show in de geschiedenis van de Nederlandstalige hiphop.

Siegfried Woldhek, komt uit Giethoorn, is een tekenaar met exposities in het hele land. Bekend van zijn politieke portretten voor het NRC en literaire portretten voor Vrij Nederland. Begin dit jaar verscheen zijn 1000ste tekening in het NRC. Voor Vrij Nederland maakt hij al 40 jaar literaire portretten.

Ronald A. Westerhuis, een kunstenaar, geboren in Zwartsluis, met Zwolle als thuisbasis.Hij is internationaal actief als maker van landschapskunst en abstracte sculpturen. Zijn werk is te vinden in de openbare ruimte, musea en particuliere kunstcollecties. Op 17 juli wordt zijn MH17 monument onthuld.

Nominaties Talentprijs
Voor de Talentprijs koos de jury voor de volgende drie genomineerden:

Jeangu Macrooy, geboren in Paramaribo. Verhuisde in 2014 naar Nederland om in Enschede aan de ArtEZ Popacademie de opleiding songwriter te kunnen volgen. De Twentse Pop Secret Prijs leverde hem een platenlabel op bij Unexpected Records van Perquisite. In 2016 verscheen zijn solodebuut ‘Brave Enough’. Zijn single ‘Gold’ werd gebruikt in een reclame voor de serie Game of Thrones. Vorig jaar werd hij door radiozender 3FM uitgeroepen tot Serious Talent en hij won de Popprijs Overijssel 2017.

Evander Eijsink, negenjarig pianotalent uit Hengelo. Won het Open Podium in Rabotheater in zijn woonplaats en het Steinway Pianoconcours 2016. Werd in 2015 vierde in de Junior Finale van de Young Piano Foundation in Amsterdam. Gaat de filmmuziek componeren voor de nieuwe speelfilm ‘Gribiche’ van Barst Theaterproducties.

Marieke Nijkamp, Twentenaar in hart en nieren. Is schrijver, dromer en globetrotter. Gefascineerd door taal, ideeën en fantasie. Haar debuutroman ‘This Is Where It Ends’ is in 2016 in de Verenigde Staten verschenen bij Sourcebooks Fire en stond op de bestsellerlijst van de New York Times! De Nederlandse editie, met de titel '45 Minuten', is in september 2016 verschenen bij HarperCollins Holland.

De jury
De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Ank Bijleveld-Schouten (commissaris van de Koning), Wim Fiselier (ArtEZ), Peter Schoof (RTV Oost), Anne Riemersma (Hedon), Kees Schafrat (boekhandel Broekhuis) en Wilja Jurg (Raad van Bestuur).

Winnaars 2016 
In 2016 won Özcan Akyol de Cultuurprijs. Geboren en getogen in Deventer, een echte levenskunstenaar. Hij schrijft op een intrigerende manier en spreekt met zijn columns jonge doelgroepen aan. Johanneke ter Stege won de Talentprijs. Een fris en multi gedisciplineerd talent. Ze verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Vorig jaar werd voor het eerst de Oeuvreprijs uitgereikt. Herman Finkers had de eer. Hij kreeg erkenning voor alle prachtige kunst die hij tot nu toe in zijn carrière heeft gemaakt, een uniek talent! 

Het ontstaan
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Sinds dit jaar is er ook een samenwerking met Boom uitgevers. Want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is medebepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel.

Nieuws

18 april 2017

Persbericht

INWONERS OVERIJSSEL KUNNEN HUN FAVORIET NOMINEREN TOT 24 APRIL!
Voor het vierde jaar op rij wordt eind dit jaar de Cultuurprijs Overijssel uitgereikt. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op donderdag 5 oktober in Theater de Voorveghter in Hardenberg. Inwoners van Overijssel kunnen zelf hun favoriete persoon of groep nomineren. 
Dit kan online tot 24 april via www.cultuurprijsoverijssel.nl.

Publiek medebepalend
Het publiek bepaalt net zoals eerdere jaren dus niet alleen zijn of haar favoriet, maar kan ook zelf kandidaten aandragen. Dat kan online tot 24 april 2017, via www.cultuurprijsoverijssel.nl. Daarna bepaalt de jury welke drie namen genomineerd worden voor de Cultuurprijs en de Talentprijs Overijssel 2017.


Cultuurprijs en Talentprijs Overijssel 2017
Alle disciplines op het gebied van kunst en cultuur komen in aanmerking. Architectuur, amateurkunst, beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, muziek, fotografie, film, theater en letteren. Van belang is dat het werk inspirerend is en dat het een culturele en sociale waarde heeft voor Overijssel.

De genomineerde persoon of groep heeft in het afgelopen cultuurseizoen een uitzonderlijke kwalitatieve prestatie geleverd. De genomineerde persoon of groep moet in Overijssel wonen, er gevestigd zijn of uit Overijssel afkomstig zijn.

De Talentprijs is een stimuleringsprijs voor beginnend talent uit Overijssel, dat in het afgelopen cultuurseizoen een bijzondere prestatie heeft geleverd.

De jury
De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Ank Bijleveld-Schouten (commissaris van de Koning), Wim Fiselier (ArtEZ), Peter Schoof (RTV Oost), Anne Riemersma (Hedon), Kees Schafrat (boekhandel Broekhuis) en Wilja Jurg (Raad van Cultuur).


Winnaars 2016
In 2016 won Özcan Akyol de Cultuurprijs. Geboren en getogen in Deventer, een echte levenskunstenaar. Hij schrijft op een intrigerende manier en spreekt met zijn columns jonge doelgroepen aan. Johanneke ter Stege won de Talentprijs. Een fris en multi gedisciplineerd talent. Ze verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Vorig jaar werd voor het eerst de Oeuvreprijs uitgereikt. Herman Finkers had de eer. Hij kreeg erkenning voor alle prachtige kunst die hij tot nu toe in zijn carrière heeft gemaakt, een uniek talent!

Het ontstaan
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Sinds dit jaar is er ook een samenwerking met Boom uitgevers. Want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is medebepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel. 

Nieuws

24 maart 2017

Persbericht

INWONERS OVERIJSSEL BEPALEN GENOMINEERDEN CULTUURPRIJS OVERIJSSEL 2017
Voor het vierde jaar op rij wordt eind dit jaar de Cultuurprijs Overijssel uitgereikt. Voor de daadwerkelijke uitreiking op donderdag 5 oktober in Theater de Voorveghter in Hardenberg, moeten eerst personen of groepen genomineerd worden. Wie dat zijn? Dat bepalen de inwoners van Overijssel. Tot 24 april kunnen zij hun favorieten voor zowel de Cultuurprijs als de Talentprijs Overijssel doorgeven via www.cultuurprijsoverijssel.nl.

Publiek medebepalend
Het publiek bepaalt net zoals eerdere jaren dus niet alleen zijn of haar favoriet, maar kan ook zelf kandidaten aandragen. Dat kan online tot 24 april 2017, via www.cultuurprijsoverijssel.nl. Daarna bepaalt de jury welke drie namen genomineerd worden voor de Cultuurprijs en de Talentprijs Overijssel 2017.

Cultuurprijs en Talentprijs Overijssel 2017
Alle disciplines op het gebied van kunst en cultuur komen in aanmerking. Architectuur, amateurkunst, beeldende kunst, cultuurhistorie, dans, muziek, fotografie, film, theater en letteren. Van belang is dat het werk inspirerend is en dat het een culturele en sociale waarde heeft voor Overijssel.
 
De genomineerde persoon of groep heeft in het afgelopen cultuurseizoen een uitzonderlijke kwalitatieve prestatie geleverd. De genomineerde persoon of groep moet in Overijssel wonen, er gevestigd zijn of uit Overijssel afkomstig zijn.

De Talentprijs is een stimuleringsprijs voor beginnend talent uit Overijssel, dat in het afgelopen cultuurseizoen een bijzondere prestatie heeft geleverd.

De jury
De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Ank Bijleveld-Schouten (commissaris van de Koning), Wim Fiselier (ArtEZ), Peter Schoof (RTV Oost), Anne Riemersma (Hedon), Kees Schafrat (boekhandel Broekhuis) en Wilja Jurg (Raad van Cultuur).

Winnaars 2016
In 2016 won Özcan Akyol de Cultuurprijs. Geboren en getogen in Deventer, een echte levenskunstenaar. Hij schrijft op een intrigerende manier en spreekt met zijn columns jonge doelgroepen aan. Johanneke ter Stege won de Talentprijs. Een fris en multi gedisciplineerd talent. Ze verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Vorig jaar werd voor het eerst de Oeuvreprijs uitgereikt. Herman Finkers had de eer. Hij kreeg erkenning voor alle prachtige kunst die hij tot nu toe in zijn carrière heeft gemaakt, een uniek talent!

Het ontstaan
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Vanaf 2014 hebben de partijen de handen ineengeslagen, met als doel de verschillende kunst- en cultuurvormen in de provincie onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Sinds dit jaar is er ook een samenwerking met Boom uitgevers. Want cultuur (ver)bindt, creëert trots en is medebepalend voor de identiteit van de samenleving, ook in Overijssel.