(advertentie)
Expositie: Zorg Land Goed - Stadsetalage Deventer
(advertentie)

Expositie: Zorg Land Goed - Stadsetalage Deventer

0,0 (0 beoordelingen)

De expositie ZORG LAND GOED, 750 jaar zorg in Deventer, is van vrijdag 8 september 2017 tot en met zondag 28 januari 2018 te zien in de Stadsetalage van het Stadhuis en is gratis toegankelijk.

Al sinds 1267 bieden gasthuizen in Deventer verzorging aan armen, ouderen, zieken en gehandicapten. Om de zorg te bekostigen ontvingen gasthuizen giften maar ook bijdragen van betalende zorgklanten, de zogenoemde kostkopers. Voor verblijf in een gasthuis stond men land af en zo verkregen gasthuizen landerijen. Uit de rijke geschiedenis aan gasthuizen zijn Zorggroep Solis én Stichting IJssellandschap voortgekomen: de een voor de zorg voor mensen, de ander voor het landschap. Het verhaal van de zorg in Deventer is uniek. Niet alleen waren er veel gasthuizen in de stad gevestigd maar nergens in Nederland zijn zoveel landerijen rondom een stad te vinden die voortgekomen zijn uit zorginkoop.

Er is bijzonder beeldmateriaal te zien van zowel het oude St. Jozef en St. Geertruidenziekenhuis alsook van het leven in het St. Elisabethsgasthuis en Brinkgreven. De jubilarissen Zorggroep Solis en Stichting IJssellandschap zijn voortgekomen uit De Verenigde Gestichten.

Zorghelden
Al 750 jaar zetten zorghelden zich in voor goede zorg in Deventer. Daarom gaat er in de expositie speciale aandacht uit naar het thema ‘Zorghelden van Deventer’: zorghelden uit het verleden maar ook zorghelden van nu. In ZORG LAND GOED maken bezoekers kennis met tien mensen die in Deventer als zorgheld veel betekend hebben in het leven van anderen zoals kinderarts Van Bolhuis, P.W. Janssen of wijkzuster Antje Stieltjes. Bezoekers kunnen ook hun eigen zorgheld aanmelden in de expositie.

Elke donderdag is er een gratis instaprondleiding om 14.30 uur.

De productie van de expositie ZORG LAND GOED is in handen van Deventer Verhaal, verantwoordelijk voor erfgoed in Deventer, in samenwerking met Zorggroep Solis, Stichting IJssellandschap en de gemeente Deventer.

foto: Deventer Verhaal

openingstijden:
ma08:00-18:00
di08:00-18:00
wo08:00-18:00
do08:00-20:00
vr08:00-18:00
za11:00-17:00
zo11:00-17:00

uitzonderingen op de aanvangstijd / openingstijd:
gesloten op feestdagen