(advertentie)
<a href='/museum/overuit-verder-in-overijssel/detail.aspx?id=1581301&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'></div><div class='nivo-caption-inner'>OverUIT Gelderland</div><div class='description'></div></a> <a href='/museum/overuit-verder-in-overijssel/detail.aspx?id=1581300&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'></div><div class='nivo-caption-inner'>OverUIT Noord-Brabant</div><div class='description'></div></a> <a href='/museum/expositie-speel-je-mee-concordia/detail.aspx?id=1683332&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'>Enschede, gratis</div><div class='nivo-caption-inner'>Expositie Speel je mee?</div><div class='description'>T/m 4 maart is er een tentoonstelling voor kinderen over spelen in de kunst.</div></a> <a href='/museum/the-dream-center-oyfo-techniekmuseum-hengelo/detail.aspx?id=1683316&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'>Hengelo, € 7,50</div><div class='nivo-caption-inner'>The Dream Center</div><div class='description'>Van 24 februari t/m 30 maart kun je de stadia van meditatie, slapen, dromen en ontwaken ervaren bij deze interactieve video-installatie.</div></a>
Expositie: Toverlantaarns - Tinnen Figuren Museum
(advertentie)

Expositie: Toverlantaarns - Tinnen Figuren Museum

0,0 (0 beoordelingen)

Van 4 november 2017 t/m 6 maart 2018 is er een tentoonstelling van toverlantaarns of nog mooier ‘laternae magicae’ uit de collectie Paul van de Heuvel.

Toen Christiaan Huygens door zijn onderzoek naar het verschijnsel licht en lichtbreking ontdekte dat afbeeldingen geprojecteerd konden worden, was de toverlantaarn geboren. Voor hem was dat een grapje waarmee hij vrienden vermaakte. Verder wilde hij er niet mee in verband gebracht worden. Hij vreesde dat zo iets luchtigs zijn wetenschappelijke integriteit zou schaden. Die uitvinding uit 1659 bracht eerst angst en verwondering, maar werd allengs populairder.

Rondreizende ‘vertoners’ werden een vaste verschijning in café’s, op kermissen en op jaarmarkten. In de 19de eeuw produceerden bekende speelgoedfabrikanten zelfs massaal toverlantaarns voor huiskamergebruik.

Verzamelaar Pol (Paul) van den Heuvel uit Ermelo verzamelt sinds de jaren ’80 toverlantaarns. Zijn grote verzameling van allerlei soorten toverlantaarns staat centraal in deze tentoonstelling; meer dan 130 stuks, van eeuwenoude geknutselde koekblik-lantaarns tot grote professionele lantaarns.

Natuurlijk is een tentoonstelling over toverlantaarns niet volledig zonder echte vertoningen. Het museum organiseert daarom 5 vertoningen tijdens de schoolvakanties.

Een heel bijzondere vertoning op woensdag 27 december, om 13.30 uur en 15.00 uur. Dan laat ‘lantaarnist’ Annet Duller oude tijden herleven. De speeldoos speelt, het licht gaat uit, de toverlantaarn gaat aan. In de magische sfeer die verschijnt, ontrolt haar wonderbare kerstvertoning. Ook het museum verkeert dan in kerstsfeer, met o.a. een kerstboom met 18de eeuwse (koninklijke) filigraan tinnen kerstversiering.

De overige vertoningen, met rondleiding, vinden plaats op: 11 en 25 november 2017 en op 21 en 28 februari 2018 om 16.00 uur. Reserveren is noodzakelijk, want vol is vol. Dankzij de inzet van Bentum Nijboer Notarissen zijn deze vertoningen mogelijk gemaakt en te bezoeken tegen de normale entreeprijs (zonder enige bijbetaling). Buiten de vertoningen zijn er video-voorstellingen en kunnen kinderen zelf met een enkele lantaarn spelen.

Openingstijden
- Zaterdags van 11.00 uur - 17.00 uur
- Zondags en feestdagen van 13.00 uur - 17.00 uur

openingstijden:
magesloten
digesloten
wogesloten
dogesloten
vrgesloten
za11:00-17:00
zo13:00-17:00

uitzonderingen op de aanvangstijd / openingstijd:
Op feestdagen ook geopend van 13.00 uur - 17.00 uur