(advertentie)
<a href='/museum/download-de-app/detail.aspx?id=1581301&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'></div><div class='nivo-caption-inner'>Download de app!</div><div class='description'></div></a> <a href='/museum/download-de-app/detail.aspx?id=1581301&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'></div><div class='nivo-caption-inner'>Download de app!</div><div class='description'></div></a> <a href='/museum/expositie-de-naakte-waarheid-rijksmuseum-twenthe/detail.aspx?id=1763309&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'>Enschede, € 12,50</div><div class='nivo-caption-inner'>Expositie: De Naakte Waarheid - Rijksmuseum Twenthe</div><div class='description'>Wie zijn wij en hoe zijn we in zes eeuwen tijd geworden tot wie we zijn? Dat zijn de grote vragen achter de tentoonstelling De Naakte Waarheid.</div></a> <a href='/museum/expositie-650-jaar-brandweer-historisch-museum/detail.aspx?id=1814015&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'>Vriezenveen</div><div class='nivo-caption-inner'>Expositie: 650 jaar brandweer - Historisch Museum</div><div class='description'>Deze brede tentoonstelling geeft een inkijk van hoe de brandweer vroeger was maar ook de huidige situatie wordt tentoongesteld.</div></a>
Expositie: The art of smelling - Concordia
(advertentie)

Expositie: The art of smelling - Concordia

9,0 (1 beoordeling)

Laat je van zondag 1 december 2013 t/m zondag 2 maart 2014 bedwelmen door de unieke werken van ’s werelds beroemdste geurkunstenaar Peter de Cupere. Deze Vlaming neemt je in The art of smelling - zijn eerste solotentoonstelling in Nederland – mee in de wereld van geurherinneringen. Concordia toont zijn nieuwste geurinstallaties, geïnspireerd door hemel en aarde. Kom ze bekijken, nee, ervaar ze met al je zintuigen!

De Cupere maakt in zijn kunst gebruik van de associatieve kracht van geur en de nauwe band tussen geur en geheugen. Wanneer iemand iets bekends ruikt treedt er een onbewust, niet-beïnvloedbaar proces in werking dat herinneringen oproept uit het geheugen. Door beeld te combineren met geur wordt De Cuperes kunst voor ieder een persoonlijk unieke, meta-zintuigelijke ervaring die verder gaat dan alleen zien of ruiken.

Aards naar hemels
Peter de Cupere leidt je in The art of smelling van de aardse natuur naar hemelse wolken. Het begint laag bij de grond met een gloednieuwe geurinstallatie. Deze bestaat uit artificiële geurbloemen van niet voor de hand liggende materialen. Speciaal voor deze tentoonstelling creëerde De Cupere een aantal ‘flowers’ die verwijzen naar mogelijke toekomstige gentechnologietoepassingen bij planten. Daarbij wordt de huid van de bloem vervangen door mensenhuid. Deze zogenaamde ‘Body Flowers’ zullen dan zowel bloemen- als menselijke geuren voortbrengen. Imponerend is de negen meter lange Olfactory tree. Een prachtige boomstam, maar helaas is deze rot van binnen. En dat ruik je!

Alhoewel de naam anders suggereert is het kunstwerk Heaven behoorlijk laag bij de gronds. In de grasmat zit een uitsparing in de vorm van een neus, die uitnodigt te onderzoeken wat er te ruiken valt. Ga liggen, sluit je ogen, adem in en ontdek de hemel.

Bekende aardse geuren ruik je bij de Scratch ’n sniff-tafels. Deze zeven tafels hebben elk een specifieke kleur en geur. Wat ruik je? En hoe reageren geur en kleur op elkaar?

Misschien wel onaangenaam aards is de ‘rookkamer’. Peter de Cupere creëerde met honderden sigarettenpeuken de serie Smoke paintings. Deze worden getoond in een kamer die bol staat van de rook. Niet van sigaren of sigaretten, maar van gerookt vlees. Een dubbel intense rookervaring!

Cocoonen – terug op je zelf
Ga je neus achterna naar Soft cocoon: een, zoals De Cupere dat noemt, ‘olfactory cocoon’. Deze stille hut werpt de bezoeker even helemaal terug op zichzelf. In deze intieme ‘zachte wereld’, slechts toegankelijk via een nauwe gleuf en smalle gang, ben je even afgezonderd van de volwassen buitenwereld. Geïsoleerd van omgevingsgeluid, beïnvloed door een aangename geur, wordt jouw verblijf in deze wattencocon een welhaast mystieke ervaring. Het is alleen jij en je herinneringen. De installatie is een herwerking van de geurinstallatie My soft world, in honour of my mother die in 2000/2001 op verschillende locaties in België, Italië en Frankrijk te zien was, maar nog nooit eerder in Nederland!

In de wolken
Dan is het tijd voor het hemelse! Hoog in de ruimte hangt een bijzondere wolk. De Smoke cloud is gemaakt van geurige watten waarin de bezoeker zijn hoofd steekt. Een andere wereld ontstaat: je lichaam in het hier en nu, je hoofd afgesloten van de buitenwereld. Smoke cloud speelt met de beleving. Voor jou is het een unieke solistische ervaring, de toeschouwer die naar je kijkt ziet iemand ‘in de wolken’.

Peter de Cupere
De Cupere houdt zich sinds zijn jeugd al bezig met geuren. Zijn passie voor geur verwerkt hij in zijn kunst. De Cupere schildert met geur, maakt zeepsculpturen en - schilderijen, bouwt poëtische geurinstallaties, maakt driedimensionale tekeningen en verzorgt ‘perfumances’. In een relatief korte tijdsperiode maakte hij een indrukwekkende reeks geurwerken. De Cupere opereert en experimenteert als een hedendaags alchemist en wendt hierbij alle soorten en mogelijke gebruiken van geur aan. Zijn geurige materialen variëren van etherische oliën, parfums en voedingaroma's tot geuren die voortkomen uit verschillende experimenten en geuren van of voortgebracht door het menselijk lichaam.

waar: Expositie: The art of smelling - Concordia, Enschede

prijs: Gratis

type: Expositie

telefoon: 053 - 430 09 99053 - 430 09 99

openingstijden:
magesloten
digesloten
wogesloten
do13:00-17:00
vr13:00-17:00
za11:00-17:00
zo11:00-17:00