(advertentie)
Expositie: Het brein - LWL-Museum Münster
(advertentie)

Expositie: Het brein - LWL-Museum Münster

0,0 (0 beoordelingen)

Het brein - intelligentie, bewustzijn, emotie is een tentoonstelling in het LWL-Museum voor Natuurkunde Münster.

Tot en met 27 oktober 2019 kun je een kijkje nemen in je hoofd! Ervaar wat daarin gebeurt, hoe zich een persoonlijkheid vormt, gevoelens ontstaan of plannen worden gesmeed. Begrijp hoe geprobeerd wordt intelligentie te meten.

Meertalige audiogidsen
De tentoonstelling is dankzij het brailleschrift, de meertalige audiogids (D, EN, NL) met audiodescriptie, tactiele modellen en ondertitelde films geschikt voor zowel personen met als zonder beperkingen.

‘Het brein’ is de grootste expositie in Duitsland over dit onderwerp. Op 1200 vierkante meter ontdek je wetenswaardigheden over allerlei onderwerpen, zoals zintuigelijke waarneming, zelfbewustzijn of gedrag. De anatomie en evolutie van het menselijk brein worden in al hun facetten en voor alle leeftijden helder gemaakt, vragen over kunstmatige intelligentie en de dierenwereld beantwoord. De 13 thema’s van de tentoonstelling laten op illustratieve manier de enorme capaciteit en diversiteit van dit complexe orgaan zien.

Je ziet er ongeveer 770 objecten, waaronder wel 70 echte hersenen, 65 tactiele modellen, 63 mediastations, ca. 130 foto’s en ongeveer 140 grafische weergaven.

Diversiteit in de hersenen en in de tentoonstelling
Een complete expositieruimte houdt zich bezig met slapen en dromen, maar ook psychische aandoeningen, drugs en gedrag worden aan de orde gesteld.

Hoogtepunten – Einstein, Picasso en een Londense taxi
De anatomische diversiteit van de hersenen wordt gepresenteerd in een aparte ruimte, de ‘Galerie der hersenen’, met in totaal 71 hersenen. 65 daarvan zijn afkomstig uit de ‘Erdinger-dierenhersenenverzameling’, de grootste verzameling hersenen van gewervelde dieren in Duitsland. Het zelf geprepareerde en geconserveerde zenuwstelsel van een berberaap geeft een uniek kijkje in de anatomische samenhang.

Bovendien is de zeldzame eerste editie uit 1520 van de wiskundige bevindingen van Adam Ries(e) te zien. Verrassend zijn vindingrijke dieren, creatieve machines en zelflerende planten.

Als bijzonder hoogtepunt gelden twee preparaten van de hersenen van Albert Einstein, die voor de tentoonstelling uit het Mütter Museum in Philadelphia (USA) naar Duitsland zijn overgebracht. Een ander opmerkelijk object is een Neolithisch menselijk schedel uit Warburg. Dat toont de eerste sporen van schedelchirurgie van 5400 jaar geleden in Westfalen en wordt door het LWL-Museum voor Archeologie ter beschikking gesteld.

Kunstmatige intelligentie
Een speciaal expositiestuk, op de weg naar kunstmatige intelligentie, is één van de prototypes van een robot, de cybernetische machine ‘MM7 Selektor’, in bruikleen gegeven door het Technologische Museum in Wenen. De visionair Claus Christian Scholz-Nauendorff ontwikkelde in 1962 dit zogenaamde ‘machinemens nummer 7’. Het bewoog zich voort op wieltjes en kon zijn armen, ogen en mond mechanisch bewegen. Medesamensteller van de tentoonstelling Dr. Julia Massier: “MM7 kon nog geen berekeningen maken, maar was een mijlpaal in de robotica”.

Een tentoonstelling om actief mee te doen
Probeer eens het slot van een kist te ontgrendelen, doe een samenwerkingsspel, ervaar hoe dieren de wereld waarnemen of hun kortetermijngeheugen werkt.

Alle tentoonstellingsruimtes zijn toegankelijk voor gehandicapten en gezinnen met kinderwagens.

website: bekijk de website

waar: Expositie: Het brein - LWL-Museum Münster, Münster

prijs: € 6,50 (volwassenen)

extra prijsinformatie: Jongeren €4,-|gezinnen € 14,-

type: Expositie

openingstijden:
magesloten
di09:00-18:00
wo09:00-18:00
do09:00-18:00
vr09:00-18:00
za09:00-18:00
zo09:00-18:00