(advertentie)
<a href='/doen/download-de-app/detail.aspx?id=1581301&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'></div><div class='nivo-caption-inner'>Download de app!</div><div class='description'></div></a> <a href='/doen/download-de-app/detail.aspx?id=1581301&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'></div><div class='nivo-caption-inner'>Download de app!</div><div class='description'></div></a> <a href='/doen/attractie-en-vakantiepark-slagharen/detail.aspx?id=17233&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'>Slagharen, € 23,90</div><div class='nivo-caption-inner'>Attractiepark Slagharen 50% korting</div><div class='description'>Ontdek het Wilde Westen van Nederland in Slagharen. Beleef als cowboy of indiaan een geweldig avontuur in meer dan 30 spannende attracties en verbluffende shows!</div></a> <a href='/doen/sauna-swoll/detail.aspx?id=929521&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'>Zwolle, € 29,50</div><div class='nivo-caption-inner'>Voordelig naar Sauna Swoll</div><div class='description'>Een bezoek aan Sauna Swoll is een aangename en ontspannende ontsnapping; een heerlijk relaxmoment. Koop nu kaarten met korting via OverUIT!</div></a>
Kerkenpadenroute 'Rondje Beltrum'
(advertentie)

Kerkenpadenroute 'Rondje Beltrum'

0,0 (0 beoordelingen)

Fietsen over de kerkenpaden van Beltrum en de Achterhoek.

Het Noasman ligt direct aan de Kerkepaden van Beltrum en aan  het knooppuntennetwerk van de Achterhoek. Een prima uitvalsbasis voor een heerlijk dagje genieten in de Achterhoek.

Kerkenpaden
De Kerkenpaden zijn ontstaan doordat met door Frederik Hendrik in 1627 het katholicisme in de regio werd verboden. Veel streekbewoners bleven toch trouw aan hun geloof en bleven stiekem de katholieke kerk bezoeken. De katholieken richtten zogenaamde ‘schuilkerken’ op: kerkdiensten, die werden gehouden in boerderijen en schuren op het platteland.

Omdat men vaak flinke afstanden moest overbruggen om bij een kerk te komen, vaak twee keer per dag en omdat bovendien veel rechtstreekse wegen niet bestonden, liep men binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes, door bossen. Hierbij liep men noodgedwongen over de grond van de buren, maar iedereen kreeg recht van overpad. Zo ontstond een groot netwerk van vele kerkenpaden.  In de loop der volgende eeuwen werd het katholicisme langzamerhand weer als geloof geaccepteerd werden de doorgaande wegen steeds beter begaanbaar. Met de ruilverkaveling in de jaren ’70 verdwenen de laatste kerkenpaden, samen met vele houtwallen en drinkpoelen voor het vee. Daardoor raakten kerkenpaden langzaam in de vergetelheid.

Tot begin jaren ’90 de werkgroep Stichting Zieuwentse Kerkenpaden in het leven werd geroepen en zij begon met de restauratie van de aloude kerkenpaden. Na dit omvangrijke project startten ook omliggende plaatsen met het herstel van de kerkenpaden. Het ging niet alleen om kerkenpaden herstel, maar ook om landschapsontwikkeling en een stuk natuurherstel. Daarnaast gaat het ook om de bevordering van de verkeersveiligheid en om sociale aspecten, namelijk de bevordering van de leefbaarheid. Door het opzetten van een pool van vrijwilligers wordt de saamhorigheid in de kleine kernen bevorderd.

Zo zijn op diverse plaatsen kikkerpoelen aangelegd en delen van beekjes hersteld. Onderweg staan verschillende kunstwerken langs de route. Tegenwoordig zijn de paden allemaal vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers en lopen door het prachtige Achterhoekse landschap, vaak over grond van boeren of privé-eigenaren.
Voor meer informatie zie www.noasman.nl

Het Noasman is het ideale start- eind of pauzepunt voor fiets- en wandeltochten. Tijdens of na afloop van uw tocht kunt u gebruik maken van onze faciliteiten en een consumptie bestellen op ons terras.waar: Bezoekerscentrum Het Noasman, Beltrum

type: Actief

telefoon: 0544-4814400544-481440

openingstijden:
ma09:00-00:00
di09:00-00:00
wo09:00-00:00
do09:00-00:00
vr09:00-00:00
za09:00-00:00
zo09:00-00:00