(advertentie)
<a href='/alles/download-de-app/detail.aspx?id=1581301&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'></div><div class='nivo-caption-inner'>Download de app!</div><div class='description'></div></a> <a href='/alles/download-de-app/detail.aspx?id=1581301&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'></div><div class='nivo-caption-inner'>Download de app!</div><div class='description'></div></a> <a href='/dagje-uit/familie-evenement-does-gek/detail.aspx?id=1634550&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'>Zwolle, € 12,50</div><div class='nivo-caption-inner'>Kinderevenement Doe's Gek</div><div class='description'>Kom van 24 t/m 27 oktober naar de IJsselhallen voor het allerleukste familie-evenement waar alles kan en niets te gek is!</div></a> <a href='/doen/attractie-en-vakantiepark-slagharen/detail.aspx?id=17233&ds=uitgelicht'><div class='nivo-caption-price'>Slagharen, € 23,90</div><div class='nivo-caption-inner'>Attractiepark Slagharen 50% korting</div><div class='description'>Ontdek het Wilde Westen van Nederland in Slagharen. Beleef als cowboy of indiaan een geweldig avontuur in meer dan 30 spannende attracties en verbluffende shows!</div></a>
Lezing: Archeologie vanuit de lucht
(advertentie)

Lezing: Archeologie vanuit de lucht

0,0 (0 beoordelingen)

Op vrijdag 11 oktober 2019 is er een lezing over Archeologie vanuit de lucht door Bert terlouw.

In het kader van de Nationale Archeologie Dagen 2019 organiseert AWN Afdeling 19 Twente in samenwerking met Museum Hengelo een lezing over een relatief nieuwe vorm van het bedrijven van archeologie vanuit de lucht. En het bijzondere daaraan is dat elke amateur met relatief eenvoudige middelen al hele mooie waarnemingen kan doen vanachter het eigen bureau.

Aan de hand van digitale huis-, tuin- en keukenmogelijkheden heeft Bert Terlouw uit Raalte in de kurkdroge zomer van 2018 zeer veel cropmark waarnemingen gedaan.

Een cropmark is een variatie in de kleur of groei van gewassen of andere vegetatie op het bodemoppervlak die een patroon vormt. Interpretatie van een cropmark was soms erg lastig en ook wel eens verraderlijk. Door een combinatie te maken van satelliet- en AHN beelden, al dan niet gecombineerd met andere beschikbare bronnen leerde Bert al doende de cropmarks steeds beter te duiden.

Zo heeft hij minimaal veertien tot dan toe onbekende (mogelijke) kasteel/ burchtterreinen in oost Nederland gevonden. Sommigen daarvan konden gelinkt worden naar historische bronnen, de meesten echter (nog) niet.

Daar waar het kasteelterreinen betrof werd steevast Diana Spiekhout (RUG) er bij betrokken vanwege haar promotieonderzoek naar Middeleeuwse kastelenlandschappen in het Oversticht. Naast deze specifieke waarnemingen trof Bert in 2018 ook meerdere grafvelden, Celtic fields en allerlei andere zaken aan. Hij zal een doorkijkje geven in zijn waarnemingen 2018.

Foto:Pixabay.com/ Johannes Plenio

 

 

website: bekijk de website

waar: Museum Hengelo, Hengelo

datum: 11 okt 2019

aanvang: 19:30 uur

prijs: Gratis

type: Lezingen, Gratis

telefoon: 074-2594216074-2594216