(advertentie)
<a href=''><div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div></a> <a href=''><div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div></a>

Özcan Akyol wint Cultuurprijs Overijssel 2016

Columnist en opiniemaker Özcan Akyol heeft 22 september in schouwburg Odeon in Zwolle uit handen van de commissaris van de Koning de Cultuurprijs Overijssel 2016 in ontvangst mogen nemen. Naast hem stonden Johanneke ter Stege, winnares van de Talentprijs Overijssel 2016 en Herman Finkers die de Oeuvreprijs Overijssel 2016 in ontvangst nam.

Levenskunstenaar
Özcan Akyol is geboren en getogen in Deventer. En daar is hij trots op! Hij houdt van de geborgenheid en anonimiteit van het Oosten. Volgens de jury ontwikkelt Özcan zich in een onvoorstelbaar tempo tot opiniemaker, ook groeit hij in zijn rol als columnist. “In zijn columns zit een bepaald evenwicht,” schrijft de jury in haar rapport. Özcan wordt gezien als een levenskunstenaar. Hij schrijft op een intrigerende manier. Hij spreekt met zijn stukken een jonge doelgroep aan. Zijn betekenis voor Overijssel is daarmee enorm toegenomen in de afgelopen tijd.

Fris en multi gedisciplineerd talent
Johanneke ter Stege. Een groots talent, waar we als Overijssel niet omheen kunnen. Ze verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Voor Johanneke zit schoonheid en magie in de details, en die wil ze je laten zien en horen zodat je na een optreden net iets anders in dingen ziet dan daarvoor. De jury is erg gecharmeerd van Johanneke en verwacht dat ze nog veel meer in haar mars heeft. “Met zoveel talent hoef je nooit te kiezen, want juist de persoonlijkheid met zoveel facetten geeft haar talent weer,” aldus de jury van de Cultuurprijs Overijssel.

Volstrekt uniek figuur
Met een mix van droge, Twentse humor en een stevige filosofische onderlaag sleept Herman Finkers dit jaar de voor het eerst uitgereikte Oeuvreprijs van Overijssel binnen. Finkers heeft met zijn werk een enorme bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten en het levend houden van de Twentse streektaal. Hij weet met zijn geheel eigen stijl een groot publiek aan zich te binden. Altijd beminnelijk en vlijmscherp in zijn boodschap. De Oeuvreprijs is een erkenning voor alle prachtige kunst die Herman Finkers tot nu toe in zijn carrière heeft gemaakt.