(advertentie)
<div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div> <div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div> <div class='nivo-caption-price'>&nbsp;</div><div class='nivo-caption-inner'>Cultuurprijs Overijssel</div><div class='description'></div>

Contact
info@cultuurprijsoverijssel.nl

Like ons op Facebook

of volg ons op Twitter!

 

ÖZCAN AKYOL WINT CULTUURPRIJS OVERIJSSEL 2016

Johanneke ter Stege winnares Talentprijs

Columnist en opiniemaker Özcan Akyol heeft 22 september in schouwburg Odeon in Zwolle uit handen van de commissaris van de Koning de Cultuurprijs Overijssel 2016 in ontvangst mogen nemen. Naast hem stonden Johanneke ter Stege, winnares van de Talentprijs Overijssel 2016 en Herman Finkers die de Oeuvreprijs Overijssel 2016 in ontvangst nam.

In een theatrale, muzikale parade van onbekend en ongekend talent werden de prijswinnaars van de Cultuurprijs, de Talentprijs en de Oeuvreprijs van Overijssel voor 2016 bekendgemaakt. De winnaars, Özcan Akyol, Johanneke ter Stege en Herman Finkers werden gekozen aan de hand van de publieksstemming en een deskundige jury. Dit jaar bestond de jury uit de commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten, André Manuel, muzikant, cabaretier, acteur, columnist en prijswinnaar van de Cultuurprijs Overijssel 2015, Alex Kühne, directeur van de Deventer Schouwburg, Dick Laning, cultuurkenner en vertegenwoordiger van de Stentor, Janny Beima, bedrijfsleidster boekhandel Waanders en Wim Fiselier, directeur ArtEZ, hogeschool voor kunsten.

Levenskunstenaar
Özcan Akyol is geboren en getogen in Deventer. En daar is hij trots op! Hij houdt van de geborgenheid en anonimiteit van het Oosten. Volgens de jury ontwikkelt Özcan zich in een onvoorstelbaar tempo tot opiniemaker, ook groeit hij in zijn rol als columnist. “In zijn columns zit een bepaald evenwicht,” schrijft de jury in haar rapport. Özcan wordt gezien als een levenskunstenaar. Hij schrijft op een intrigerende manier. Hij spreekt met zijn stukken een jonge doelgroep aan. Zijn betekenis voor Overijssel is daarmee enorm toegenomen in de afgelopen tijd.

Fris en multi gedisciplineerd talent
Johanneke ter Stege. Een groots talent, waar we als Overijssel niet omheen kunnen. Ze verzamelt de mooiste stukjes tijd en rijgt ze aan elkaar in beeld, taal en muziek. Voor Johanneke zit schoonheid en magie in de details, en die wil ze je laten zien en horen zodat je na een optreden net iets anders in dingen ziet dan daarvoor. De jury is erg gecharmeerd van Johanneke en verwacht dat ze nog veel meer in haar mars heeft. “Met zoveel talent hoef je nooit te kiezen, want juist de persoonlijkheid met zoveel facetten geeft haar talent weer,” aldus de jury van de Cultuurprijs Overijssel.

Volstrekt uniek figuur
Met een mix van droge, Twentse humor en een stevige filosofische onderlaag sleept Herman Finkers dit jaar de voor het eerst uitgereikte Oeuvreprijs van Overijssel binnen. Finkers heeft met zijn werk een enorme bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten en het levend houden van de Twentse streektaal. Hij weet met zijn geheel eigen stijl een groot publiek aan zich te binden. Altijd beminnelijk en vlijmscherp in zijn boodschap. De Oeuvreprijs is een erkenning voor alle prachtige kunst die Herman Finkers tot nu toe in zijn carrière heeft gemaakt.

Samenwerking
De prijzen zijn ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel,  RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia onder de gezamenlijke vlag van uitgaansplatform OverUIT. COMcept communicatie uit Ommen verzorgde de organisatie van dit evenement.  Met deze jaarlijkse prijzen wordt het mooiste, beste en ontroerendste wat Overijssel te bieden heeft onder de aandacht gebracht van een nog breder publiek. 

 

Foto's uitreiking 2016

Herman Finkers krijgt oeuvreprijs

Feestelijk eerbetoon op 22 september

Herman FinkersKomiek en taalkunstenaar Herman Finkers (62) krijgt een feestelijk eerbetoon tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Overijssel op 22 september. Voor het eerst in de jonge geschiedenis van de cultuurprijs wordt de Oeuvreprijs uitgereikt. Volgens de jury een hommage aan “een volstrekt unieke figuur in de wereld van het Nederlandse cabaret. Een man met een prachtige onderscheidende stijl. Met een mix van droge (Twentse) humor en een stevige filosofische onderlaag, is hij absolute trendsetter geweest. Bovendien heeft Finkers met zijn werk een enorme bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten en levend houden van de Twentse streektaal.”

Herman Finkers was zes jaar geleden voor het laatst in de Nederlandse theaters te zien met zijn voorstelling “Na de Pauze”. Daarin vertelt hij over zijn strijd tegen de chronische lymfatische leukemie, waar hij aan lijdt. Afgelopen voorjaar gaven zijn eigen collega’s Finkers al een eerbetoon in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Vorig jaar deed hij éénmalig de oudejaarsconference op televisie. Daarbij wist hij met zijn geheel eigen stijl een groot publiek aan zich te binden. Nooit agressief, altijd beminnelijk en tegelijk toch vlijmscherp in de boodschap.

Oeuvreprijs
Vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse kunstsector, maar juist ook voor zijn inzet voor Twente en Overijssel, heeft de jury van de Cultuurprijs Overijssel unaniem besloten om de eerste Oeuvreprijs uit te reiken aan Herman Finkers. Een erkenning voor alle prachtige kunst, die Herman Finkers in zijn carrière tot nu toe heeft gemaakt.

Twents ambassadeur
Naast cabaret houdt Finkers zich bezig met de Twentse Taal. Zo vertaalde hij zijn laatste twee one-man-shows voor zijn 'pauze' in het Twents en verleende hij zijn medewerking aan de campagne “Twents, doar is niks mis met”. Ook maakte hij de animatiefilm “Kroamschudd’n in Mariaparochie”, met een geheel eigen kijk op het eeuwenoude kerstverhaal. Verder speelde hij in een aflevering van Baantjer, waar hij het Twents een warm hart toe droeg.  Op 2 oktober 2005 ging de Twents gesproken soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond in première op RTV Oost en werd later ook uitgezonden door de KRO. Finkers was bij deze serie schrijver en hij speelde Gerrit Olde Weernink, één van de hoofdrollen. Zijn woonplaats Beuningen was een belangrijke filmlocatie voor de soapserie.

Cultuurprijs Overijssel 2016
Op 22 september worden de Cultuurprijs Overijssel en de Talentprijs Overijssel uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een speciale avond in theater Odeon in Zwolle. De stichting Cultuurprijs Overijssel is ontstaan uit een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel,  RTV Oost, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia (onder de gezamenlijke vlag van uitgaansplatform OverUIT).  Jaarlijks worden de Cultuurprijs  en de Talentprijs uitgereikt. En dit jaar dus ook voor het eerst de Oeuvreprijs. Met deze jaarlijkse prijzen wordt het mooiste, beste en ontroerendste wat Overijssel te bieden heeft onder de aandacht gebracht van een breed publiek.